Niels
Platteau
Boomlange aanvaller geboren op 10/03/1992 in XX.
Hoe ben je begonnen met wielrennen en wat trok je erin aan?
Ik ben al heel mijn leven geïnteresseerd in sport en wielrennen was altijd al mijn favoriete zoals zoveel Vlamingen denk ik. Thuis vonden ze het echter te gevaarlijk, vandaar heb ik er eerst een carrière opzitten als 800m loper maar na aanhoudende knieproblemen toch de overstap gemaakt naar de koers.
Welke rol speelt wielrennen in jouw dagelijks leven?
De fiets is mijn uitlaatklep en ontspanning. Het neemt dus naast mijn job het grootste deel van mijn leven in beslag.
Wat is jouw favoriete fietsroute of bestemming?
Mijn favoriete route brengt mij naar Geraardsbergen, ik ben fan van de iconische muur! Boven stop ik dan altijd even aan de kapel waar je een mooi uitzicht hebt.
Heb je bepaalde rituelen of routines voor een wedstrijd?
De avond voor de wedstrijd eet ik altijd spaghetti. De dag zelf ga ik altijd papa halen die mijn vaste verzorger is op de koers en krijg ik daar nog een “geluks” kus van mama, die het te beangstigend vindt om mee te gaan. Verder is er geen speciaal ritueel.
Wat vind je het leukst aan wielrennen?
De vrijheid op de fiets.
Heb je een favoriete wielrenner of inspiratiebron in de wielersport?
Dan komen we uit bij Dries de Bondt, voor mij is Dries veel meer dan de renner, hij is namelijk ook mijn beste vriend. Dries werd al eens Belgisch kampioen wat mooi staat op je CV als wielrenner maar hij bracht mijn vooral als mens al heel veel bij en ik kan altijd op hem rekenen…
Hoe combineer je jouw passie voor wielrennen met andere aspecten in je leven (werk, gezin, relatie, ..)?
Dat is niet altijd evident aangezien ik voltijds werk als ergotherapeut in een woonzorgcentrum. Wat de combinatie werken en trainen niet altijd even makkelijk maakt, zeker omdat er veel te korten zijn in de sector. De fiets brengt mij echte zoveel rust en plezier, dat het nooit voelt als een opoffering.
Wat is jouw meest memorabele wielermoment tot nu toe?
Mijn reeds verschillende deelnames als wegkapitein van de 1000km voor kom op tegen kanker zijn voor mezelf de mooiste momenten op de fiets. Dat heeft niets te maken met competitie, maar de mens en de fiets op zijn puurste. De verhalen en emoties die daar samen komen zijn onbetaalbaar.
Hoe ga je om met uitdagingen en tegenslagen in het wielrennen?
Om in balans te blijven, moet je steeds blijven doorgaan. Dat is met de fiets ook de makkelijkste optie. Je kan uiteraard ook surplacen, maar dat kost meer energie. Het leven zit vol tegenslagen soms, maar de fiets heeft er mij altijd weer bovenop geholpen. Ik zie het als een soort van therapie.
Wat betekent wielrennen voor jou op emotioneel niveau?
De fiets is voor mij emotioneler belangrijker dan fysiek. Ik heb het ergens nodig om gelukkig te zijn en gedachten te ordenen.
Welk soort fiets heb je en waarom heb je voor dat model gekozen?
Voor het komende seizoen rij ik met een Cube Litening AERO C:68X. Prijs-kwaliteit vind ik dit een zeer goede fiets, die zeer agressief en stijf is. Dat heb ik wel nodig aangezien ik vrij groot ben en dat ook wat kilo’s met zich meebrengt.
Hoe ziet een typische trainingsweek er voor jou uit?
Ik probeer tussen de 10 a 15u per week op de fiets te zitten. In de week ben ik echter beperkt tot trainingen van max 2u, anders kom ik niet aan voldoende rust. In de wintermaanden heb ik dan ook vooral gebruik gemaakt van Zwift en kwaliteit getraind op de rollen. Tijdens het weekend werk ik mijn duurtrainingen af.
Welke aspecten van je techniek probeer je voortdurend te verbeteren?
Ik heb wat extra ingezet op het mentale aspect voor het komende seizoen. Daarnaast ga ik vooral uit van mijn sterktes en probeer ik daar verder op te bouwen.
Heb je bepaalde doelen in de wielersport die je nog wil bereiken?
Ik ben er nog steeds niet in geslaagd om een koers te winnen tijdens, ik hoop dat ik in 2024 dit gewoon eens mag ervaren. Daarnaast staat plezier en vriendschap centraal voor mij!
Wat is jouw favoriete soort training (interval, duurtraining, etc.)?
Maakt mij niet echt uit maar als ik dan echt moet kiezen dan zijn het 30-30 intervals.
Hoe belangrijk is voeding voor jouw prestaties als wielrenner?
Dit is een werkpuntje voor mij, ik hoop dan ook dat ploegmaats mij hierin wat kunnen sturen.
Wat is jouw favoriete wielerwedstrijd of - evenement om aan deel te nemen?
De 1000km voor Kom op tegen kanker.
Welke rol speelt samenwerking met andere renners in jouw wielercarrière?
Alles! Ik vind een ploeg zeer belangrijk en al zeker de sfeer binnen een ploeg. Respect, vertrouw en vriendschap zorgen er bij mij voor dat mijn fysieke prestatie ook zal stijgen.
Hoe bereid je je mentaal voor op een belangrijke wedstrijd?
Visualisatie.
Hoe motiveer je jezelf op dagen dat het moeilijk is om te trainen?
Elke dag kan je laatste dag op de fiets zijn, eens je vertrokken bent op training ebt dat gevoel snel weg… de voldoening achteraf is nog zo groot. Ik probeer mij vooral dit gedachten voor ogen te houden.
Heb je tips voor mensen die willen starten met wielrennen?
Het begint met een simpele trap op de pedalen, ik zou niet twijfelen en het gewoon doen! Ga fietsen en kijk rond je! Ga en ervaar, zodat je zelf opzoek kan gaan naar wat de fiets voor jou kan betekenen…